Det finns många sätt att påverka sin framtid och göra världen till en bättre plats. Det tror Juni Bergdahl, 9 år.

Sedan starten 1893 har vi på Eos vetat att barnen är vår framtid. I 126 år har vi gett barnen en röst i samhället. Juni Bergdahl har läst Eos sedan ettan och hon tycker att barn är lite bättre än vuxna på vissa saker.

– Om jag fick bestämma om reglerna, så skulle jag välja att vuxna rökte mindre och plockade upp efter sig. För några år sedan gick jag med en plastpåse här på gatan där jag bor och plockade upp alla möjliga fimpar och godispapper. Kanske borde det finnas fler skräpkorgar, funderar Juni.

Tidigare i år har Juni också demonstrerat och klimatstrejkat med sin mormor.

– Jag har varit både i Vasa och i Helsingfors med mommo. Det var roligt! Vi gjorde en “Skolstrejk för klimatet”-skylt som Greta också har och så stod vi där på trappan tillsammans med alla andra. Blev samtidigt också intervjuad av Vasabladet – det var häftigt!

När Juni får ge sina bästa framtidstips till vuxna tycker hon de kan ta det lite lugnare.

– Jag tycker att vuxna inte ska stressa så mycket. De ska vila mera. De kunde till exempel ligga lite mer i soffan och ta det lite lugnt. Då blir det nog bra också i framtiden.

För egen del försöker Juni vattna plantorna som familjen odlar på gården om somrarna.

– I fjol odlade vi egen potatis, rödlök och zucchini. Zucchinin blev jättestor – mycket större än dem vi köper i butiken! En annan sak bra grej är också vårt fadderbarn i Moçambique. Hon bor i en barnby och vi får brev av henne ibland. Hon skriver att hon satsar mycket på skolan för att hon vet att det är viktigt för framtiden.

Juni hoppas på att bli fotograf när hon blir stor. Men än så länge är det årskurs tre som gäller.

– På ettan var jag klassens representant i elevrådet. Men då var jag ännu så blyg att jag knappt vågade säga något. Vi jobbade bland annat för att få fler kuddar till skolbiblioteket.

Att påverka som barn är både svårt – och lätt.

– Med pappa är det lätt. Då vet jag precis hur jag ska göra för att få igenom något. Men annars är det kanske lite svårare. Om jag vill ändra något så kanske jag först pratar om det med mamma och pappa, med klassen och med kompisar.

– Och är det något ännu viktigare så kanske jag får göra en ny skylt och gå runt torget några varv.

Visste du att barn också kan påverka genom insändare i Eos?

Här kan du köpa Eos-tidningen som julklapp
6 nummer för 35 euro

Linn Jung
Linn Jung smyger ner en Eosprenumeration i julklappssäcken.

Läs Linn Jungs kolumn om barns läsvanor, samhällsintresse och pillande på telefoner >>